Lyhyesti karnosiinista
Karnosiini on luonnollinen dipeptidi, jota esiintyy erityisesti lihaksissa ja aivoissa. Sillä on useita vaikutuksia elimistössä:
Karnosiini on luonnollinen dipeptidi, jota esiintyy erityisesti lihaksissa ja aivoissa. Sillä on useita vaikutuksia elimistössä:
Ihmisen maksa on elintärkeä elin, jolla on monia tärkeitä tehtäviä kehossa. Sen pääasialliset toiminnot voidaan jakaa useisiin osa-alueisiin:
Oksidatiivinen stressi on tila, jossa elimistössä on liikaa vapaita radikaaleja (reaktiivisia happiyhdisteitä) suhteessa antioksidanttien määrään. Vapaat radikaalit ovat molekyylejä, jotka voivat vahingoittaa soluja, proteiineja ja DNA:ta, jos niiden määrä kasvaa liialliseksi. Normaalisti elimistö pystyy neutraloimaan nämä vapaat radikaalit...
Kantasolujen merkitys lääketieteessä ja tutkimuksessa
Jaan tämän kirjoituksen aina Facebookissa omilla kotisivullani ja ajattelin jakaa tämän nyt myös tänne yritykseni kotisivuille. Tämä on minulle erittäin tärkeä asia, ja toivottavasti se tuo toivoa jollekin siitä, että jo olemassa oleville sairauksille voidaan tehdä paljon. Jos ei lääkkeettömäksi pääse niin kuitenkin olo voi kohentua kaikin puolin...
Olen tehnyt ravintoainemittauksia jo kohta 8 vuotta. Viimeisten vuosien aikana on selkeästi näkynyt se, että torjunta-ainejäämät ihmisten kehoissa ovat lisääntyneet. Johtuuko se sitten siitä, että ihmiset syövät enemmän kasviksia, vai siitä, että nykyään on yhä tehokkaampia torjunta-aineita jotka jäävät ihmisten kehoihin herkemmin. Minä veikkaan...
Rasvoista on liikkeellä paljon vääränlaisia käsityksiä. Rasvoja on joko kehotettu välttämään tai väärien rasvojen käyttöä on suositeltu. rasvojen merkityksestä terveydelle on myös saatu uutta tietoa. Rasvat ovat elintärkeä ravintoaine ihmiselle. Rasvoja ja kolesterolia tarvitaan mm. useiden hormonien ja paikallishormonien (eikosanoidit)...
Nyt tänä aikana ja aina, on tärkeää hoitaa omaa vastustuskykyään. Siksi päätin, että teen lyhyitä postauksia Instagramiin ja Facebookiin aiheesta ja avaan niitä hieman enemmän täällä blogissa.
Olen pitänyt suolistoaiheisia luentoja viime vuosina aika paljon. Nyt kun luentoja ei juurikaan enää pääse pitämään, niin laitan luentoni tänne blogiin luettavaksi. Toivottavasti kirjoitukseni tavoittaa monta ihmistä ja saa monet miettimään oman suolistonsa kuntoa.
•Ruokavalio ja ravitsemustasapaino
•Toksiinit ja myrkylliset aineet
•Allergiat (huonossa kunnossa oleva suolisto aiheuttaa näitä lisää)
•Bakteerit, virukset, loiset
•Henkinen pahoinvointi
•Stressi
•Maksan ja sappirakon terveys sekä lisämunuaiset
•Nykyruoka ei sisällä riittävästi terveyttä edistäviä bakteereja, kuitujakin saadaan liian vähän.
•Sikiökauden olosuhteet vaikuttavat monta sukupolvea eteenpäin. Söikö odottava äiti riittävästi hyviä bakteereja? Odottavan äidin suoliston huono kunto vaikuttaa vauvan aivoihin sekä vauvan vastustuskykyyn.
•Stressillä valtava negatiivinen
vaikutus suolistoon
Kun ruuansulatuskanavassa on
häiriöitä, johtavat ne usein ruuansulatus ja imeytymishäiriöihin
•Suoliston terveydestä puhuttaessa käsitellään yleisesti suuta, ruokatorvea, vatsalaukun, ohut- ja paksusuolen, haiman, maksan ja sappirakon tilaa.
•Suoliston yhteys: immuniteetti, hermosto- ja sisäeritysjärjestelmä
•Kaikki järjestelmät ovat yhteydessä keskenään. Suoliston terveys heijastuu koko kehoon. Vaikutukset eivät ole vain paikallisia
•Autoimmuunisairaudet
•Ihottumat
•Astma, allergiat
•Päänsärky, migreeni
•Masennus
•Nivel- ja lihaskivut
•Uniongelmat
•Ensisijaisesti käsitellä ja pilkkoa ruokaa sekä huolehtia tehokkaasti ravintoaineiden imeytymisestä=energiaa ja ravintoaineita soluille
•Toinen tehtävä on toimia tehokkaana puolustusjärjestelmänä=suojaus bakteereja ja vieraita aineita vastaan. Suolistossa on 80 % elimistön imukudoksesta.
•Kolmas tehtävä on eliminoida toksiineja ja jätteitä.
Ravintoaineiden kulkeutuminen kehon soluille on terveyden kannalta ehdotonta!
Jos syömme huonosti tai esiintyy ruuansulatusongelmia eivät solut saa tarvitsemiaan ravinteita.
Jos toksiinit eivät poistu ja ummetus vaivaa, sairastuttaa se koko kehon. Jos vatsa on koko ajan ripulilla, ravintoaineet eivät ehdi imeytyä kehoon
•Suolisto kutsutaan usein toisiksi aivoiksi, sillä suolistossa on pitkälle kehittynyt hermosto.
•Suolisto valmistaa enemmän välittäjäaineita kuin aivot (dopmaiini, serotoniini, melatoniini)
•90 % serotoniinista muodostuu suolistossa!
• Vastustuskyky eli immuniteetti on suorassa yhteydessä suoliston kuntoon.
•Terve suolisto mahdollistaa tärkeiden ravintoaineiden pääsyn verenkiertoon mutta samalla estää haitallisten mikro-organismien ja myrkkyjen kulkeutumisen vereen. Todella monella on ns. vuotava suoli
•Terve suolisto valmistaa vitamiineja.
•Terve suolisto eliminoi tehokkaasti
myrkkyjä.
•Vuotava suoli voi aiheuttaa monia epämääräisiä oireita: vatsakipu, kaasunmuodostus, rintakipu, lihassärky, nivelkipu, krooninen väsymys, uupumus, ahdistus, mielialan vaihtelut, muistihäiriöt, atooppinen ihottuma, heikentynyt vastustuskyky ja toistuvat virtsatietulehdukset.
Englanniksi vuotava suoli on "leaky gut". Sitä aiheuttavat mm. ravinnon lisäaineet, kuten sokerit, suolat, orgaaniset liuottimet, emulgaattorit, gluteeni, leivonnassa ja lihateollisuudessa käytettävät entsyymit transglutaminaasit (mGT), nanopartikkelit ym.
"Vuotava suoli" voidaan havaita ainakin seuraavissa tilanteissa: tulehduksellisissa suolistosairauksissa (Crohnin tauti ja haavainen paksusuolen tulehdus), keliakiassa, ärtyvän suolen oireyhtymässä , suolisto-oireisessa ruoka-aineallergiassa, suolistoinfektioissa, traumaattisessa aivovammassa, sydämen vajaatoiminnassa, rasvamaksassa (ei alkoholin aiheuttama), vastasyntyvällä lapsella (epiteeli ja limakalvo eivät ole vielä kypsyneet).
Vuotava suoli lisää teoriassa diabeteksen, MS-taudin, tulehduksellisten suolistosairauksien ym. tautien riskiä.
•Ruokavaliolla on TÄRKEÄ rooli tulehdusperäisten suolistosairauksien hoidossa. Pitää myös huomioida yksilölliset tarpeet.
•Yleisinä neuvoina kannattaa muistaa seuraavat: Pyri eliminoimaan allergiat ja intoleranssit. Eliminoi ainakin gluteeni ja lehmänmaitotuotteet. Quinoa, riisi, tattari ja hirssi ovat hyviä vaihtoehtoja. Huomaa, että soija voi olla allergisoiva, sitä ei suositella käytettäväksi paljoa.
•Karsi sokeri ja valkojauhotuotteet
•Vältä lisäaineita ja säilöntäaineita sisältäviä tuotteita.
•Höyrytä vihannekset ja kasvikset jos suolisto oikein rikki.
•Proteiinien tarve kasvaa tulehduksissa, syö siis jotain proteiinia jokaisella ruualla. Hyviä lähteitä ovat kana, kala, tofu, linssit, kananmunat.
•Pähkinät ja siemenet myös hyviä
proteiinien lähteitä, ne pitää vain liottaa ensin sulavuuden parantamiseksi.
•Eliminoi alkoholi, kahvi, musta tee ja tupakka.
•Juo runsaasti puhdasta vettä, ei hedelmämehuja niiden korkean sokeripitoisuuden vuoksi.
•Proteiinijauheet myös hyviä ruokavalion täydentäjiä koska imeytyvät hyvin. Heraproteiini ei sovi kaikille koska sisältää maitoproteiinia.
•Itsetehdyt vihannesmehut ovat myös suositeltavia.
•Ravintorasvoina voi, oliivi- ja
kylmäpuristettu kookosöljy, avokadoöljy, kapryylihappo; ei käsiteltyjä margariineja.
• Hyviä maitohappobakteereja saat helposti esim. hapankaalesta ja kombuchasta. Minulta saa kombuchan valmistamiseen tarvittavaa sientä ilmaiseksi jos haluaa juoman valmistamista itse kokeilla.
Mitään tuotemerkkejä ei valitettavasti tässä voi antaa, jotta ei tulisi syytettä terveysväittämien esittämisestä. Jos haluat tietää mitä tuotteita itse käytän ja joita useat asiakkaani käyttävät, niin laita minulle viestiä.
Toivottavasti kirjoituksestani on jotain hyötyä.
Copyright© 2024 Anne Tapio