Kasvikset pesulle

10.08.2022

KASVIKSET PESULLE

Olen tehnyt ravintoainemittauksia jo kohta 8 vuotta. Viimeisten vuosien aikana on selkeästi näkynyt se, että torjunta-ainejäämät ihmisten kehoissa ovat lisääntyneet. Johtuuko se sitten siitä, että ihmiset syövät enemmän kasviksia, vai siitä, että nykyään on yhä tehokkaampia torjunta-aineita jotka jäävät ihmisten kehoihin herkemmin. Minä veikkaan viimeistä vaihtoehtoa.

Tehotuotetuista kasviksista et pysty kokonaan pesemään haitallisia aineita pois, mutta aineiden määrää pystyt kyllä vähentämään huomattavasti oikeanlaisella pesutekniikalla. Jos et halua kikkailla luonnollisten pesunesteiden kanssa, huuhtele ainakin kaikki - myös luomukasvikset - lämpimällä juoksevalla vedellä huolellisesti. Tokihan öljypohjaiset torjunta-aineet eivät pelkällä vedellä lähde mutta ehkä se mieltä vähän rauhoittaa kun kasvikset vedellä huuhtaisee.

PESUPÄHKINÄPESU. Valmista pesupähkinöistä tai pesupähkinäjauheesta laimeahko liuos ja anna hedelmien ja vihannnesten liota siinä 10-15 minuuttia. Huuhtele kasvikset tämän jälkeen huolellisesti lämpimällä vedellä. Pesupähkinöiden saponiinit poistavat kasvisten kemikaaleja tehokkaasti. Samaa liuosta voit käyttää myös yleispesuaineena kodissasi. (Pesupähkinöitä löytyy mielestäni ihan marketeista nykyään).

SOODAPESU. Kostuta kovat kasvikset vedellä. Ripottele märkään, mieluiten luomupuuvillaiseen kankaaseen ruokasoodaa ja hiero sillä kasvisten pinnat pyörivin liikkein. Huuhtele huolellisesti.

ETIKKAHUUHTELU. Sekoita isossa astiassa kaksi osaa vettä ja yksi osa etikkaa. Laita kasvikset veteen noin 10 minuutin ajaksi ja huuhtele huolellisesti.

SITRUSSPRAY. Sekoita sumutepulloon 2 rkl sitruunamehua, 2 rkl appelsiinimehua, 1 rkl ruokasoodaa ja 2,5 dl vettä. Suihkuttele kasviksien päälle ja anna vaikuttaa noin 15 minuuttia. Huuhtele.

KANGEN VESI PH 11,5. Ylivoimaisesti tehokkain torjunta-ainejäämien, myös öljypohjaisten, poistaja on Kangen vesi-ionisaattorista saatava emäksinen vesi. Kangen laitteita ei ole kaupasta ostettavissa, mutta jos sinua kiinnostaa vaikka hakea tätä vettä minulta testiin, niin pistä viestiä. Saat kokeiltavaksi myös muita erikoisvesiä tai sitten ihan juotavaksi tarkoitettuja vetyvesiä, ilmaiseksi.