Hoida itseäsi

22.12.2021

D-vitamiini ja käsidesi

Nyt tänä aikana ja aina, on tärkeää hoitaa omaa vastustuskykyään. Siksi päätin, että teen lyhyitä postauksia Instagramiin ja Facebookiin aiheesta ja avaan niitä hieman enemmän täällä blogissa.

Yksi hyvän vastustuskyvyn eli immuniteetin kulmakivi on riittävä D-vitamiinin määrä veressämme. Tutkimusten mukaan suomalaiset saavat liian vähän D-vitamiinia eikä virallinen suositus ole riittävä. Virallinen taso suosittaa D-vitamiinin päivittäiseksi saanniksi 10 mikrogrammaa niin lapsille kuin aikuisille. Ainoastaan yli 75 vuotiaille sekä hyvin vähän ulkona oleskeleville, peitetysti pukeutuville ja tummaihoisille suositellaan 20 mikrogrammaa/päivä ympäri vuoden.

Mutta "Yhden koon D-vitamiinihoitoa" ei ole, koska tarvittava annos riippuu kalsidiolin (D-vitamiinin varastomuoto) lähtötasosta, iästä, auringonsaannista, ihonväristä, dieetistä ja painoindeksistä. Ylipainoisten kalsidiolin tasot ovat merkittävästi normaalipainoisten tasoja matalampia. Niille, joilla on osteroporoosi lääkäri suosittelee yksilöllisen D-vitamiinannostuksen.

Miksi mainitsen D-vitamiinin hyvän vastustuskyvyn yhteydessä? Tässä suora lainaus Terveyskirjaston tekstistä:

D-vitamiini suojaa infektioilta

D-vitamiinia tarvitaan normaaliin immuunipuolustukseen. Uudet lumekontrolloidut tutkimukset ovat osoittaneet, että vaikeaan D-vitamiinin puutokseen (veren kalsidioli alle 25 nmol/l) liittyy suurentunut ylähengitystieinfektioiden riski. Havainnoivat väestötutkimukset viittaavat siihen, että infektioriski voi olla suurentunut jo alle 75 nmol/l pitoisuudella.

Myös koronavirusinfektioon sairastumisen riskin on todettu olleen suurempi niillä, joiden veren kalsidiolipitoisuus oli alle 50 tai 75 nmol/l. Lisäksi on viitteitä siitä, että vaikean, tehohoitoa vaativan koronainfektion vaara on suurempi, jos veren D-vitamiinipitoisuus on matala.

Ja muut D-vitamiini terveysvaikutukset myös suorana lainauksen Terveyskirjaston tekstistä, niin menee oikein.

D-vitamiinin muut terveysvaikutukset

Useissa hoitotutkimuksissa D-vitamiinin lisäanto (20-25 mikrog/vrk) esti ikääntyneiden luiden haurastumista (osteoporoosia) ja siihen liittyviä luunmurtumia, mutta annoksella 10 mikrog/vrk ei ollut vaikutusta. Luukadon lisäksi D-vitamiinin puutos on yhdistetty lukuisiin sairauksiin, kuten infektioihin, diabetekseen, syöpään, verenkiertotauteihin ja hermoston rappeumatauteihin. D-vitamiinia tutkitaan parhaillaan MS-taudin tukihoitona.

Auringonvalon tiedetään vaikuttavan edullisesti psoriaasin ihomuutoksiin, ja osin tähän tietoon perustuen psoriaasin hoidossa on jo pitkään ollut aktiivista D-vitamiinia sisältävä voide. Toistaiseksi ei ole tutkimuksia, joissa olisi selvitetty veren kalsidiolin pitoisuuden yhteyttä psoriaatikon ihomuutoksiin, mutta lienee perusteltua suosittaa psoriaatikoille ainakin samaa D-vitamiinin annosta kuin tällä hetkellä käytetään osteoporoottisten murtumien estoon (20 mikrog/vrk).

Vaikka lopullista kokeellista näyttöä D-vitamiinin terveysvaikutuksesta ei vielä ole, on ilmeistä, että luusto ei ole ainoa D-vitamiinin säätelykohde. Noin 1 000 geeniä lähes kaikissa elimistön kudoksissa muuttaa ilmentymistään D-vitamiinin vaikutuksesta. Tiedetään esimerkiksi, että D-vitamiini vähentää verenpainetta kohottavan reniinin tuotantoa, mikä on sopusoinnussa väestötutkimusten havaintojen kanssa.

Omaa terveyttään turvaavan on hyvä pyrkiä kalsidiolin tasoon yli 75 nmol/l, joka tiedetään tarpeelliseksi luuston terveyden kannalta. Taso noin 100 nmol/l saattaa tarjota muitakin terveyshyötyjä, eikä siitä todennäköisesti ole haittaa, koska samaan kalsidiolin pitoisuuteen pääsee olemalla usein auringossa.

Kun valitsette D-vitamiinivalmistetta, kannattaa valita jokin muu muoto kuin tabletti. Tableteissa on kova pinta ja suoliston on vaikea sulattaa sitä. Tableteissa on myös paljon erilaisia paakkuuntumisen estoaineita. Ja D-vitamiini tarvitsee rasvaa jotta se imeytyy, niitähän ei tableteissa ole. Itse käytän D-vitamiini kapseleita. Öljy niissä on mukana ja kannattaa siinäkin katsoa, mitä öljyä kapseleissa on. Suosi oliiviöljyä, ei auringonkukkaöljyä. Suihkeet ovat myös hyvä vaihtoehto. Täytyy myös muistaa, että kasviperäinen D-vitamiini ei imeydy niin hyvin kuin eläinperäinen. Kasvissyöjien kannattaa käydä tarkistuttamassa D-vitamiinitasonsa jos ei erillistä D-vitamiini tule käytettyä ruokavalion rinnalla.

Jotkut kauhistelevat, että miten voin käyttää 100 mikrogrammaa D-vitamiinia, eikö siitä tule yliannostusta? No ei todellakaan. Eihän ravintolisistä (tabletti- ja kapselimuuotoisista) imeydy kuin 10-30 prosenttia... Toki on myös sellaisia valmistajia joiden tuotteiden imeytyvyys on parempi mutta siitä en lähde nyt kirjoittamaan. Suoliston kunto vaikuttaa myös siihen, mitä ravintolisistä ja yleensä ruuastakaan imeytyy ravintoaineita. Kauhulla olenkin katsonut kuinka suomalaisten suolistot menevät yhä huonompaan kuntoon.

Käsidesistä

Meillä vaihtoehtoisella puolella suoliston hyvää kuntoa pidetään erittäin tärkeänä asiana, sillä suoliston kunto vaikuttaa koko kehoomme. Suolistossa on noin 90 prosenttia immuniteetistamme eli vastustuskyvystämme. Aika iso prosentti, vai mitä? 

Suoliston mikrobistoa on tutkittu vielä aika vähän mutta jo nyt tiedetään, että suoliston hyvillä bakteereilla on suuri merkitys sille, miten voimme.  Suoliston huono kunto näkyy ympäri kehoamme, ei se tunnu ainoastaan suolistossa vatsavaivoina. Autoimmuunisairauksien on todettu olevan yhteydessä huonoon suoliston kuntoon, kuten myös astman, iho-oireiden (sanotaankin, että iho on suolisto peili), masennuksen, ylipainon, nivelongelmien, jne, jne. Lista on pitkä. 

Miksi sitten neuvon, että käyttäkää mieluummin vettä ja saippuaa kun pesette kädet? Käsidesi tappaa suoliston hyviä bakteereja kuten antibiootitkin. Käsidesi imeytyy ihon läpi verenkiertoon ja sitä kautta suolistoon. Iho on hyvin läpäisevä ja esim. uimahalleissa käytettävä kloori imeytyy todella äkkiä koko kehoon. Tätä ei varmaan moni tule ajatelleeksi. 

No tulipa pitkä kirjoitus. Toivottavasti jaksoitte lukea. 

Nyt kaikille hyvää joulua. Pitäkää huolta itsestänne ja toisistanne. 

Anne