Suolahappotesti

Hapoton maha on yleinen ongelma, ikävimmässä tapauksessa vatsahappoa ei erity juuri lainkaan. Mahahapot ovat välttämätön osa tervettä ruoansulatusta, vaikka närästyslääkemainokset pitävät mahahappoja vain närästyksen aiheuttajana ja lupaavat muuttaa hapot vedeksi.

Mahahapot aloittavat proteiinien pilkkomisen mahalaukussa. Mahahappo toimii lisäksi suoliston suojana: sen tehtävänä on tuhota ruuan tai juoman mukana tulevat patogeenimikrobit, jotta ne eivät päädy suolistoon tai pidemmälle elimistöön ja aiheuta ongelmia.

Syitä matalaan vatsahappotasoon ovat esimerkiksi stressi, B-vitamiinien, sinkin ja jodin vähäinen saanti, liiallinen hiilihydraattien syöminen, teollisesti käsitelty ravinto, kilpirauhasen häiriöt, ruoka-aineyliherkkyydet ja allergiat, helikobakteeri-infektiot ja ikääntyminen.

Seuraavat oireet voivat johtua huonosta haponerityksestä tai hapottomasta mahasta:
  • Vatsan turpoaminen ruokailun jälkeen
  • Röyhtäily
  • Turvotus
  • Ilmavaivat (varsinkin ruoan jälkeen)
  • Ruoan sulamattomuuden tunne vatsassa (ruoka "jämähtää" mahaan)
  • Ruoka-aineallergiat ja -yliherkkyydet
  • Vatsakivut
  • Ripuli tai vatsa löysällä
  • Ummetus (ulostaminen harvemmin kuin kerran päivässä)
  • Murtuvat, lohkeilevat kynnet
  • Akne
  • Anemia
  • Sulamattomat ruokapartikkelit ulosteessa
  • Vastenmielisyys lihaa kohtaan
  • Pahanhajuinen hengitys
  • Rasvan kertyminen rintoihin miehillä (sinkin imeytymisongelmien vuoksi)
  • Pahoinvointi ravintolisien ottamisen jälkeen (esim. monivitamiini tai rautalisä), mm. rauta ei imeydy ilman vatsahappoa, ja siitä voi tulla huono olo
  • Masennus tai alakulo, väsymys (voi johtua B12-vitamiinin vajeesta, koska B12 ei imeydy ilman vatsahappoa)
Suolahappotesti kotona:


Testi 1

Ota tyhjään mahaan 1 tl ruokasoodaa -> Mikäli vatsahappoja on riittävästi, tulisi 5-10 min kuluessa esiintyä kuplimista ja röyhtäilyä. Röyhtäilyn ja kaasunmuodostuksen saa loppumaan syömällä
esim. palan leipää. Mikäli röyhtäilyä tai kaasunmuodostusta ei tule, kertoo se vatsan hapottomuudesta. Hapottomaan vatsaan suositellaan otettavaksi suolahappotabletteja
ruuansulatusta tukemaan

Testi 2

Testiä varten tarvitset betaiinihydrokloridia (esim.
Solgar) sisältäviä tabletteja, joita voit hakea luontaistuotekaupasta.

Valmista ateria, joka sisältää noin 200 gramman annoksen proteiinipitoista ruokaa (liha, kala, siipikarja – eläinproteiinin lähde) ja runsaasti vihanneksia. Huom. proteiini on ehdottoman tärkeä osa tätä testiä. Älä tee testiä pelkkää hiilihydraattia sisältävällä aterialla (leipä, puuro, pasta tmv).

Ota aterian puolivälissä 1 Betainehydrokloridi tabletti ja syö loput ateriasta.

Tunnustele oloasi, huomaatko mitään vatsassasi?

Jos vatsahappotasosi on normaali, tunnet yhden tabletin ottamisen jälkeen pienen lämmön tunteen (kuin olisit juonut kupin kuumaa teetä), närästystä tai korvennusta, lievää pahoinvointia tai kuvotusta.

Matala vatsahappotaso

Jos vatsahapon määrä on riittämätön, et tuntenut mitään poikkeavaa yhden tabletin jälkeen. Jatka testiä seuraavilla aterioilla seuraavasti kunnes tunnet lämmöntunteen / liikahappoisuuden oireita:

- toinen testiateria: 2 tablettia

- kolmas testiateria: 3 tablettia

- neljäs testiateria: 4 tablettia

- viides testiateria: 5 tablettia

Kun tunnet lämmön tunteen vatsassasi, pahoinvointia, närästystä tai korvennusta, vähennä tästä määrästä yksi tabletti. Olet löytänyt omaa ruuansulatusta tukevan tasosi. Mikäli et 5 aterian ja tabletin kohdalla tunne edelleenkään mitään, älä lisää enää tablettien määrää. Maksimi annos
betaiinihydrokloridia on 1200 mg/ateria.

Huom! Älä tee tätä testiä, mikäli sinulla on mahahaava, mahatulehdus, helico-bakteeri tai ruokatorvesi on ärtynyt.

Haluatko keskustella testin lopputuloksesta? Klikkaa alta ja jätä minulle yhteystietosi niin otan Sinuun yhteyttä.