Mitä on ruokayliherkkyys?

On tiedetty jo pitkään, että tietyt ruoka-aineet vaikuttavat niille yliherkkien henkilöiden fyysiseen terveyteen ja henkiseen hyvinvointiin. Tämä on yhä selvempää nykyisin, koska kulutamme paljon erilaisia teollisia valmisruokia.

Ei-allergista ruokayliherkkyyttä ei tule sekoittaa allergiseen yliherkkyyteen. Siinä missä allergiset reaktiot ovat lähes välittömiä ja niiden aiheuttaja on usein helposti tunnistettavissa, ei-allergisen ruokayliherkkyyden oireet ilmenevät tavallisesti vasta tuntien tai päivien viiveellä haitallisen ruoka-aineen nauttimisesta. Ei-allergiset ruokayliherkkydet ovat huomattavasti allergioita yleisempiä mutta toisin kuin ruoka-aineallergia, ruokayliherkkyys ei yleensä ole hengenvaarallinen.

Vain muutamia prosentteja ihmisistä kärsii ruoka-aineallergioista, kun taas ruokayliherkkyydestä kärsivien määrän arvioidaan olevan jopa 45 prosenttia.

Ruokayliherkkyydellä tarkoitetaan yliherkkyysreaktiota, joka johtuu kehon immuunipuolustujärjestelmän reagoinnista tiettyihin ruoka-aineisiin. Ruoka-ainekohtaisten vasta-aineiden (joita kehon immuunijärjestelmä tuottaa) ja yliherkkyysoireiden yhteys onkin todettu monissa tutkimuksissa.

Ruokayliherkkyys aiheuttaa monenlaisia epämiellyttäviä oireita ja kroonisia häiriöitä. Oireet tulevat yleensä esiin jonkin ajan kuluttua kyseisen ruoka-aineen nauttimisesta, joten haitallisten ruoka-aineiden tunnistaminen voi olla vaikeaa. Oireet saattavat alkaa vasta kolmekin päivää haitallisen ruoka-aineen nauttimisen jälkeen ja ne voivat kestää viikkoja. Esimerkiksi maito tai leipä saattavat aiheuttaa nivelkipuja vasta kolmen päivän kuluttua. Ruoka-aineiden aiheuttamista yliherkkyysreaktioista kärsivä henkilö jääkin usein hoitamatta tai saa oireisiinsa tarpeetonta lääkitystä.

Oireet voivat olla seuraavanlaisia:

  • Hengitystiet nenän tukkoisuus, sivuontelon tulehdus ja astma.
  • Lihakset ja luusto niveltulehdus, nivelkivut, lihassärky ja voimattomuuden tunne.
  • Vatsa ja suolisto oksentelu, vatsan turpoaminen, kouristukset, ilmavaivat, nesteen kerääntyminen, pahoinvointi,ummetus, ripuli, painonhallintaongelmat ja koliikki.
  • Keskushermosto migreeni, päänsärky, kuulo-ongelmat, keskittymisvaikeudet, mielialan ja käytöksen muutokset, masennus, levottomuus, väsymys ja yliaktiivisuus.
  • Iho nokkosihottuma, atooppinen iho, rohtuminen, kutina ja muut ihottumat.

Monet ruokayliherkkyydet johtuvat siitä, että immuunijärjestelmä reagoi tarpeettomasti tiettyyn ruoka-aineeseen tai tiettyihin ruoka-aineisiin. Vaikka ruokayliherkkyyden syitä ei vielä täysin ymmärretä, huono ruoansulatus, dysbioosi (suoliston epätasapaino), kandidiaasi (hiivasieni), loiset, suolistoinfektiot, epätasapainoinen ruokavalio, alkoholin kulutus tai huumeiden ja lääkkeiden vaikutukset voivat vaikuttaa merkittävästi ruokayliherkkyyteen. Vasta-aineiden tuottaminen on yksi elimistön immuunijärjestelmän tapa reagoida sille haitallisiin aineisiin. Ruokayliherkkyyden syitä tutkittaessa kannattaakin tarkkailla ruoka-aineiden vasta-aineiden määrää veressä verikokeen avulla.

Oireet saadaan yleensä hallintaan, kun ongelmia aiheuttavat ruoka-aineet tunnistetaan ja poistetaan ruokavaliosta. Tunnistamisen ensimmäinen vaihe on Food Detective™ -testi. Vasta-aineiden määrän lisääntyminen veressä ei sinällään ole ongelmallista, mutta se auttaa tunnistamaan ruoka-aineet, jotka todennäköisesti aiheuttavat oireita. Jos testi osoittaa, että veressä on paljon tietyn ruoka-aineen vasta-aineita, kyseinen ruoka-aine pitäisi jättää kokonaan pois ruokavaliosta ainakin kolmeksi kuukaudeksi. Kun oireita ei enää ole, poistetut ruoka-aineet voidaan palauttaa ruokavalioon yksitellen, minkä jälkeen niiden vaikutuksia tarkkaillaan.

Oireet

Ei-allergiseen ruokayliherkkyyteen on eri tutkimuksissa yhdistetty seuraavia oireita:

  • Hengitystiet nenän tukkoisuus, sivuontelon tulehdus ja astma.
  • Lihakset ja luusto niveltulehdus, nivelkivut, lihassärky ja voimattomuuden tunne.
  • Vatsa ja suolisto oksentelu, vatsan turpoaminen, kouristukset, ilmavaivat, nesteen kerääntyminen, pahoinvointi,ummetus, ripuli, painonhallintaongelmat ja koliikki.
  • Keskushermosto migreeni, päänsärky, kuulo-ongelmat, keskittymisvaikeudet, mielialan ja käytöksen muutokset, masennus, levottomuus, väsymys ja yliaktiivisuus.
  • Iho nokkosihottuma, atooppinen iho, rohtuminen, kutina ja muut ihottumat.

Yliherkkyys vai allergia?

Yliherkkyyden eri muotoja kuvailevat termit eivät ole vakiintuneita, minkä vuoksi yliherkkyyden eri muodot helposti sekoitetaan keskenään. Ruokayliherkkyydet voidaan jakaa allergisiin ja ei-allergisiin ruokayliherkkyyksiin. Food Detective™ -testin yhteydessä käytämme selvyyden vuoksi ei-allergisista ruoka-yliherkkyyksistä termiä ruokayliherkkyys ja allergisista ruokayliherkkyydestä termiä ruoka-allergia. Ei-allergisista ruokayliherkkyyksistä käytetään myös termiä ruokaintoleranssi. Testi ei kuitenkaan tutki esim. laktoosi-intoleranssia, minkä vuoksi termin käyttöä on tässä yhteydessä vältetty.

Keskeisin ero ruoka-allergian ja ruokayliherkkyyden välillä on reaktion ilmenemisnopeus. Perinteinen ruoka-allergia ilmenee tavallisesti nopeana ja selkeänä reaktiona tiettyyn ruoka-aineeseen. Ruokayliherkkyysreaktiot puolestaan ovat viivästyneitä ja oireet saattavat ilmetä vasta usean päivän päästä.

Yliherkkyysreaktiot aiheutuvat immuunipuolustusjärjestelmän toiminnasta vieraaksi kokemiaan aineita kohtaan. Allergisten reaktioiden synnyssä on keskeistä immuunipuolustusjärjestelmän tuottamien ruoka-ainekohtaisten IgE vasta-aineiden lisääntyminen elimistössä. Ruokayliherkkyys puolestaan yhdistetään ruoka-ainekohtaisten IgG vasta-aineiden lisääntymiseen veressä. IgE vasta-aineet katoavat verestä muutamissa päivissä reaktiivisen ruoka-aineen nauttimisen jälkeen kun taas IgG vasta-aineet voivat säilyä veressä useita viikkoja tai kuukausia.

Allergiat voivat aiheuttaa vakavampia oireita kuin ruokayliherkkyydet. Allergiset reaktiot voivat olla jopa hengenvaarallisia (anafylaktinen reaktio). Tavallisia allergisia oireita ovat aivastelu, nenän vuotaminen, kutina, ihottuma, pahoinvointi, ripuli ja oksentelu. Ruokayliherkkyyden tavallisia oireita ovat mm. päänsärky, migreeni, turvotus, väsymys ja suolistovaivat. Toisin kuin allergioista useimmista ruokayliherkkyyksistä voidaan päästä eroon välttämisdieetin avulla.

Ruokayliherkkyydet ovat selkeästi yleisempiä kuin ruoka-allergiat. Allergioista kärsii arviolta joitakin prosentteja väestöstä kun taas ruokayliherkkyyksiä voidaan todeta melkein puolella väestöstä.